ماه مبارک رمضان در سال های اخیر با فصل گرما همزمان شده است، گرمایی که علاوه بر احتمال ایجاد گرمازدگی می تواند تحمل تشنگی را با مشکل مواجه کند. کارشناسان بهداشتی توصیه می کنند برای اینکه کمتر هنگام روزه داری تشنه شد بهتر است در برنامه غذایی سحری از خوردن غذاهایی مانند انواع کوکو، بادمجان، […]
ماه مبارک رمضان در سال های اخیر با فصل گرما همزمان شده است، گرمایی که علاوه بر احتمال ایجاد گرمازدگی می تواند تحمل تشنگی را با مشکل مواجه کند.
کارشناسان بهداشتی توصیه می کنند برای اینکه کمتر هنگام روزه داری تشنه شد بهتر است در برنامه غذایی سحری از خوردن غذاهایی مانند انواع کوکو، بادمجان، سوسیس و کالباس، سس مایونز و سیر و پیاز و همچنین غذاهای چرب و پرنمک که سبب تشنگی زیاد در طول روز می شود پرهیز شود.
استفاده از غذاهای آب پز شده و خورشت های آبدار و کم نمک از دیگر مواردی است که برای کمتر تشنه شدن در ایام ماه مبارک رمضان توصیه شده است.
خوردن مواد شیرین مانند زولبیا و بامیه هنگام سحر موجب افت سریع قند خون و احساس گرسنگی در طول روز می شود.
برای تشنگی کمتر، بعد از خوردن سحری، بهتر است هنگام مسواک زدن برای کاهش تشنگی و خشکی دهان، از حجم کمتری خمیر دندان استفاده کرد.
بهتر است در ماه رمضان میوه های آب دار و سبزی های بیشتری مصرف شود تا در طول روز دچار تشنگی نشد.
همچنین بهتر است هنگام افطار از مخلوط آبلیموی تازه با آب یا چای کمرنگ یا شربت خاکشیر به جای قهوه و چای پر رنگ استفاده شود.
نوشیدن هشت تا ۱۲ لیوان آب از افطار تا هنگام سحر موجب می شود تا شما در طول روز کمتر دچار تشنگی شوید.
متخصصان تغذیه توصیه می کنند با توجه به اینکه در طول روز، فرد مدت زمان زیادی تشنه است، روزه داران از مواد غذایی که مدر (ادرار آور) نباشد در وعده سحری استفاده کنند. به طور مثال مصرف چای به دلیل مدر بودن در وعده سحری باعث کم آبی بدن فرد روزه دار در طول روز می شود.
مصرف بعضی از میوه ها مانند هلو و سبزی ها مانند کاهو کم آبی بدن فرد روزه دار را جبران می کند.
کارشناس مسوول بهبود تغذیه مرکز بهداشت جنوب تهران به روزه داران توصیه می کند برای تشنگی کمتر در طول روز از مصرف نوشیدنی های کولا و گازدار و مصرف غذاهای شور و پر نمک و غذا های کنسرو شده ، هنگام سحر استفاده کنند.
آرزو چراغی می افزاید: همچنین برای پیشگیری از تشنگی از مصرف غذاهای گوشتی و پر پروتئین هنگام سحر باید پرهیز شود و در فاصله افطار تا سحر به میزان کافی آب بنوشید و هرگز افطار خود را با مصرف مقدار زیاد آب باز نکنید.
کارشناس مسوول بهبود تغذیه مرکز بهداشت جنوب تهران خاطرنشان می کند: هنگام سحر از میوه ،مغز های گیاهی ، پنیر ،سبزی ،گردو ، نان ، گوجه فرنگی ، خیار و میزان مناسب چای یا آب ولرم استفاده شود.
چراغی تاکید می کند: نباید مصرف میوه در وعده سحر به جهت کاهش احساس تشنگی در طول روز ، فراموش شود.
جایگزین کردن نان های سبوس دار با نان های سفید، اجتناب از نوشیدن چای و قهوه در سحر از دیگر توصیه های کارشناسان بهداشتی است.
نوشیدنی هایی مانند یک لیوان شیر داغ همراه سه قاشق بادام پوست کنده و خرد شده ترکیب مناسبی از پروتئین های مورد نیاز شما را هنگام سحر تامین می کند.
مصرف سالادهای پخته و خام همراه روغن زیتون و آبلیموی تازه برای سحر مناسب است.
مصرف انواع سبزی و چند عدد میوه بعد از شام ، به علاوه استفاده از یک میوه و کمی سالاد در سحر سبب خواهد شد که در طول روز دیرتر احساس گرسنگی و تشنگی داشته باشید.
کلم بروکلی ، کدو ،نخود فرنگی ، لوبیا سبز ، گوجه فرنگی ، هویج ، کلم فندوقی ، فلفل دلمه ای اسفناج ،تره فرنگی، جعفری، گشنیز، کرفس و بامیه از انواع سبزی هایی به شمار می روند که می توانند به عنوان یک منبع ذخیره آب در طول روزتلقی شوند.
کارشناسان بهداشتی توصیه می کنند از مصرف غذا های سرخ شده و پرچرب در طول دوران روزه داری پرهیز شود.
با توجه به همزمانی ماه مبارک رمضان با فصل گرما، بیماران کلیوی سنگ ساز تاحدامکان باید در طول روزه داری از انجام فعالیت های سنگین پرهیز کرده و درطول شب مایعات فراوان بنوشند.
کم کردن حجم غذای دریافتی و مصرف غذای سبک و آب فراوان هنگام سحر و پرهیز از غذاهای حاوی املاح سنگ ساز مانند نوشابه های گاز دار و غذاهای با منشاء حیوانی و کاکائو ، چای پر رنگ ، آجیل، اسفناج، کلم، ریواس، گوجه فرنگی و کدو از دیگرمواردی است که متخصصان تغذیه برای کاهش احساس تشنگی توصیه می کنند.
منبع : ابنا