معرفی گیاه چایوت گیاه Sechium edule (چایوت ) ، گیاهی است علفی از خانواده کدوییان ( cucurbitaceae ) که بومی مکزیک و مناطق گرمسیری آمریکا میباشد. امروزه این گیاه در استرالیا و آسیا پرورش داده میشود و به طور عمده از کاستاریکا به اتحادیه اروپا صادر میشود . در آسیای جنوب شرقی به وفور از […]
گیاه Sechium edule (چایوت ) ، گیاهی است علفی از خانواده کدوییان ( cucurbitaceae ) که بومی مکزیک و مناطق گرمسیری آمریکا میباشد.
امروزه این گیاه در استرالیا و آسیا پرورش داده میشود و به طور عمده از کاستاریکا به اتحادیه اروپا صادر میشود .
در آسیای جنوب شرقی به وفور از میوه ، ساقه و برگ این گیاه در تهیه غذا استفاده میشود.
کشت این گیاه با اینکه به سالهای بسیار دور باز میگردد ، در قرن ۱۸ میلادی توسط گیاهشناسی به نام Brown کشف و توسط نیکولاس یوزف نامگذاری شده است.
این گیاه دارای ۲ نام متداول cho-cho و chayote میباشد.
چایوت ،گیاهی علفی ،تک پایه ، چندساله میباشد که تاک مانند بوده و دارای ساقه هایی توخالی میباشد که تا ۱۰ متر نیز رشد میکنند .
ساقه های این گیاه پوشیده از کرک میباشد .
گستردگی گیاه بین ۴۵ تا ۶۰ سانتیمتر است و دارای رشدی به نسبت سریع میباشد .
ریشه ها گوشتی، باریک و بلند است و به شدت در معرض ابتلا به پوسیدگی میباشند.
فصل گلدهی گیاه ، اواخر پاییز و اوایل زمستان است .
گل ها کوچک و کرم رنگ هستند ، گل های نر به صورت خوشه ای و گل های ماده به صورت انفرادی ظاهر میشوند.
گرده افشانی توسط زنبورها و حشرات صورت میگیرد.
میوه معمولاً بشکل گلابی و با شیار ها و برجستگی و فرورفتگی های پوست همراه است و پوست سبز است ولی انواع کمرنگ و زرد نیز وجود دارد، پوست به گوشت میوه چسبیده است. قوام میوه رسیده بین سیب زمینی و خیار است.
میوه چایوت ،گوشتی سفید رنگ دارد، طول آن بین ۱۰ تا ۲۰ سانتیمتر است و منبع خوبی برای اسیدهای آمینه و ویتامین c به حساب می آید.
میوه چایوت معمولا به صورت پخته شده مورد استفاده قرار میگیرد و طعمی شیرین و کمی شبیه به کدو دارد البته به صورت خام نیز به سالاد و یا ماست میتوان آن را اضافه کرد.
هر میوه چایوت فقط دارای یک دانه میباشد .
شرایط محیط رشد گیاه Sechium edule به شرح زیر میباشد :
خاک : خاک شنی، ماسه ای ، مرطوب و خوب زهکشی شده .
ph خاک بهتر است بین ۶ تا ۷٫۵ باشد.
دما: همانطور که ذکر شد این گیاه متعلق به مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری میباشد و دمای بین ۲۱ تا ۳۴ درجه برای رشد آن مناسب است.
چایوت نباید در معرض سرما قرار گیرد زیرا ازبین خواهد رفت.
نور: آفتابی – نیمسایه.در معرض آفتاب کامل این گیاه رشد بهتری خواهد داشت .
آبیاری : به طور متوسط صورت گیرد.
آفات و امراض : آفت و یا بیماری خاصی این گیاه را تهدید نمیکند فقط از آبیاری بیش از اندازه خودداری کنید زیرا باعث پوسیدگی ریشه خواهد شد .
تکثیر :تکثیر این گیاه به روش کاشت بذر صورت میگیرد.
پس از اتمام فصل سرما ،بذرها را در محیطی بسته و گرم بکارید.
بین ۲ تا ۳ هفته جوانه زنی زمان میبرد .
هشدار : بهتر است هنگام دست زدن به دانه گیاه ، دستکش بپوشید زیرا در مواردی حساسیت های پوستی گزارش شده است .
منبع :ایران مطلب