کم کاری غدد جنسی ناشی از سوء مصرف داروهای هورمونی گاهاً چنان شدید است که دیگر غیر قابل برگشت می شود.
رسانه ۷ اختلال در نعوظ عمدتاً بیماری عروقی است، ازاین روی هر مرضی که سبب اختلال در عروق بدن شود، می تواند منجر به اختلال نعوظ شدید در مردان شود. درادامه مهمترین بیماریهایی که مردان را مستعد ابتلا به اختلال در نعوظ می کنند، به اختصار توضیح خواهیم داد.
دیـابـت
مرض قند یا دیابت یکی از شایعترین عوامل ایجاد کننده اختلال نعوظ در مردان است. دیابت با اثرات سوء روی عروق، اعصاب و بافت آلت تناسلی سبب اختلال در نعوظ میگردد. دیابت با اثرات سوئی که روی عروق دارد، عروق قلب را نیز تحت تأثیر قرار میدهد و سبب نارسائی عروق قلب میشود.
برای ۱۰ درصد مردانی که به علت اختلال در نعوظ به پزشک مراجعه میکنند، در بررسیها مشخص میشود که از قبل مبتلا به دیابت بوده اند ولی نمی دانستهاند. ۲۸ درصد مردان ۵۹-۲۰ ساله که مبتلا به دیابت نوع یک هستند، مبتلا به ناتوانی جنسی خواهند بود. هر سال که از ابتلای به بیماری دیابت میگذرد، ۴٫۵ درصد احتمال ابتلا به ناتوانی جنسی افزایش مییابد. برای مثال در مردی که سابقه ۱۰ ساله ابتلا به دیابت دارد، خطر بروز ناتوانی جنسی ۴۵ درصد است.
افزایش چربـی خون
امروزه مشخص شده است که ناتوانی جنسی میتواند به دلیل چربی خون بالا در فرد باشد. در مردانی که مبتلا به ناتوانی جنسی هستند، میزان بیماریهای عروقی قلب بیشتر از مردان طبیعی است. افزایش چربی خون سبب مسدود شدن عروق و کاهش میزان جریان خون عضو مربوطه می شود.
افزایـش فشـارخـون
در مردانی که مبتلا به پر فشاری خون هستند، میزان ناتوانی جنسی بیشتر از افراد طبیعی است. بعضی از داروهایی که برای فشارخون مصرف میشوند، خودشان می توانند سبب اختلال جنسی شوند، ولی خود فشارخون هم بهصورت مستقل مرد را مستعد ابتلای به اختلال نعوظ میکند. میزان شیوع ناتوانی جنسی کامل در مردان مبتلا به پرفشاری خون که بعضی از انواع داروهای ضد فشارخون را مصرف میکنند، ۳ برابر مردان با فشارخون طبیعی است.
برخی از داروهای ضد فشارخون برعملکرد جنسی اثرات سوءدارند ، ولی افراد مبتلا به فشارخون که دارو مصرف میکنند، به هیچ وجه نباید دارو را سرخود قطع کنند، بلکه باید این داروها را با مشورت پزشک معالج در صورت امکان با داروهای دیگری جایگزین نمایند زیرا اولویت، فشارخون طبیعی است.
سکته مغزی
سکته مغزی سومین علت مرگ است و ۵٫۵ میلیون نفر در دنیا به آن مبتلا هستند. هر قدر امید به زندگی بالاتر میرود، میزان بروز سکته مغزی نیز افزایش می یابد. پس از سکته مغزی، عملکرد جنسی، فعالیت جنسی و میزان رضایت از روابط زناشویی، دستخوش تغییرات عمده میشود. علت اختلال جنسی پس از سکته مغزی مجموعهای از عوامل جسمی و روانی است.
معمولاً افرادی که دچار سکته مغزی میشوند، برخی علل زمینه ای، مانند فشارخون، دیابت و بیماری قلبی- عروقی دارند و ممکن است قبل از سکته مغزی، داروهای متعددی نیز مصرف کنند. وجود بیماریهای زمینه ای منجر به سکته مغزی و استفاده از برخی از داروها، از عوامل مستعد کننده بروز اختلال جنسی هستند، بنابراین درصد مهمی از افراد مبتلا به سکته مغزی، از قبل دارای درجاتی از اختلالات جنسی خواهند بود، که عوارض ناشی از سکته مغزی، مزید بر علت شده و مشکلات عملکرد جنسی بیمار را بیشتر و شدیدتر میکند.
ضایعات سیستم عصبی
هر نوع بیماریای که سبب اختلال در سیستم عصبی بدن گردد، می تواند منجر به بروز اختلال در عملکرد جنسی شود. سردسته این بیماریها، ضایعات نخاعی و مغزی (مثلاً قطع نخاع بهعلت تصادف)، بیماری اماس و بیماری پارکینسون هستند. بیماری اماس متأسفانه بیشتر افراد را در سنین جوانی مبتلا میکند. خانمها دو برابر بیشتر از آقایان مبتلا می شوند، ولی شدت بیماری در مردان بیشتر است. حدود ۷۰ درصد بیماران مبتلا به اماس به نوعی از اختلال جنسی نیز مبتلا خواهند شد.
حدود ۵۰ درصد مردان مبتلا به اماس از اختلال در نعوظ رنج می برند. بیشترین علت اختلال در نعوظ، آسیب به سیستم عصبی بدن است، ولی عوامل روحی روانی و محدودیت حرکتی نیز در این بیماران، نقش مهمی را بازی می کنند. بیماری پارکینسون نیز با تخریب پیشرونده سیستم عصبی همراه است. یک درصد مردم در طول زندگی مبتلا به پارکینسون می شوند. اختلالات جنسی در این بیماران بسیار شایع است. حدود ۶۰ درصد این بیماران مبتلا به اختلال در نعوظ می شوند. تقریباً میزان شیوع اختلال در نعوظ در بیماران مبتلا به پارکینسون، دو برابر مردان طبیعی هم سنشان است.
بیماری هورمونـی
از بیماریهای هورمونی، هم کم کاری تیروئید و هم پرکاری تیروئید، میتوانند سبب ایجاد اختلالات جنسی شوند. مهمترین علت هورمونی اختلال جنسی، کم کاری غدد جنسی (بیضهها) میباشد. علل هورمونی را هم میتوان به راحتی تشخیص داد و هم می توان به راحتی درمان نمود. یکی از علل مهم کم کاری غدد جنسی، استفاده از داروهای هورمونی برای بدن سازی توسط جوانان می باشد.
کم کاری غدد جنسی ناشی از سوء مصرف داروهای هورمونی گاهاً چنان شدید است که دیگر غیر قابل برگشت می شود. لازم به ذکر است که هر عاملیکه سبب کم کاری غدد جنسی گردد، علاوه بر ایجاد اختلال جنسی، می تواند منجر به کاهش قدرت باروری مردان گردد. افرادی که برای بدنسازی از مواد هورمونی استفاده میکنند، باید این نکته را به خاطر بسپارند که هرقدر عضلات آنها بهطور کاذب با این داروها باد میکنند، به همان اندازه نیز بیضههای آنها تحلیل می روند.
من جوانان بسیار زیادی را دیدهام که دور بازوی آنها شاید بیش از دور ران یک فرد عادی باشد، ولی بیضههای آنها کاملاً تحلیل و از بین رفته و اندازه کمتر از یک سنجد دارند. اینگونه افراد قدرت باروری خود را که همان بچهدار شدن است را تقریباً صد در صد از دست میدهند.