به علت وجود فیتات در غذاهای آماده، جذب آهن موجود در آنها ناچیز است
رسانه ۷ – غذاهای کمکی که در خانه تهیه میشوند بر ان چه که به صورت تجارتی و در بسته بندیهای مختلف تهیه و در دسترس خانوادهها قرار میگیرند، ارجحیت دارند زیرا اگرچه غذاهای کمکی تجارتی آماده مصرف هستند ولی مضراتی هم دارند از جمله:
خیلی گرانند و با هزینه غذای کمکی که در خانه تهیه میشود قابل مقایسه نیستند. (۶ تا ۱۰ برابر بیشتر)
سلامت مواد اولیه آنها مورد تردید است.
طعم آنها با طعم غذاهای خانواده متفاوت است و مانع تمایل کودک به خوردن غذای خانواده میشود.
تداوم مصرف آنها که به صورت پوره خیلی نرم هستند میتواند مهارت خوردن غذاهای دیگر را از کودک سلب نماید.
اکثر اوقات برای نگهداری آنها موادی اضافه میکنند که برای شیرخوارد مناسب نیست.
به بعضی از این غذاها شیر خشک اضافه میکنند که باید با آب مخلوط شوند و بعضی هم فاقد شیر هستند که لازم است به آنها شیر اضافه کرد. عدم توجه به این مطلب موجب به هم خوردن تعادل مواد غذای و آب و املاح میشود. از طرف دیگر امکان ایجاد آلرژی به پروتئین شیرگاو هم وجود دارد.
چون عموماً مخلوطی از چند ماده غذایی هستند، اگر کودک به یکی از آنها عدم تحمل داشته باشد معلوم نمیشود.
به علت وجود فیتات در غذاهای آماده، جذب آهن موجود در آنها ناچیز است و اگر حاوی سویا، باشد مقدار زیادی فیتواستروژن به شیرخوار میرسد.
ممکن است کودک با سمومی از قبیل فلزات سنگین مانند ارسنیک، سرب، آلومینیوم، کادمیوم، جیوه و … و یا آلودگیهای میکروبی مواجه شود.
گاهی اوقات خود غذا هم ممکن است آلوده باشد.
نحوه جابجایی و نگهداری آنها در کشتی گمرک انبار و مغازهها نامعلوم است.
ضمناً ممکن است تاریخ مصرف آنها گذشته باشد و خریدار به این موضوع توجه نکند. حتی اگر تاریخ مصرف هم نگذشته باشد باز هم غذای مانده محسوب میشوند و هرگز به تازگی و سلامت غذای خانگی نیستند. در برخی مناطق که غذاهای تجارتی را در آب نجوشیده حل میکنند اگر آب آلوده باشد احتمال بروز بیماری بیشتر میشود.
توجه:
توصیه یا تجویز غذاهای آماده کودک قبل از ۶ ماهگی حتی اگر به بهانه پیشگیری از کم خونی فقرآهن هم باشد صحیح نیست زیرا همان طور که گفته شد جذب آهن آن بسیار ناچیز است. اکثر کودکان دوست دارند مانند سایر افراد خانواده از غذاهای تهیه شده در منزل استفاده کنند و از خوردن این غذاها لذت ببرند.
دکتر سلطان زاده