۱ـ فرنی آرد برنج:
مواد لازم:
آرد برنج | دو قاشق مرباخوری* سرصاف (با استفاده از قاشقهای اندازهگیری یا قاشقهای شربت آنتی بیوتیک) |
شکر | یک قاشق مرباخوری سرصاف |
شیر پاستوریزه | ۱۲۰ میلیلیتر (سیسی) معادل نصف لیوان معمولی |
طرز تهیه:
شیر پاستوریزه را پس از به جوش آمدن، یک دقیقه در حال جوش نگهدارید و بعد در جای خنک بگذارید تا سرد شود. (آرد برنج در آب یا شیر سرد به خوبی حل میشود).
بعد آرد برنج و شکر را به شیر اضافه کرده روی شعله ملایم قرار دهید و مرتب آن را هم بزنید تا کم کم به قوام مطلوب برسد یعنی از قاشق نریزد.
با مقادیر فوق حدود ۱۲ تا ۱۵ قاشق مرباخوری فرنی به دست میآید که هر گرم آن حدود یک سوم کیلوگالری، انرژی دارد. در صورت استفاده از نصف قاشق مرباخوری کره، هر گرم فرنی ۲ کیلوکالری انرژی خواهد داشت.
توجه: در مورد کودکانی که افزایش وزن آنان مطلوب است نیازی نیست که به فرنی کره اضافه شود ولی برای شیرخوارانی که باید وزن بیشتری بگیرند میتوان هنگام تهیه فرنی، نصف قاشق مرباخوری کره یا یک قاشق مرباخوری روغن زیتون و یا هر روغنی که در دسترس است اضافه کرد. |
* بعد از ۸ ماهگی میتوانید فرنی کودک را با آرد گندم و یا نشاسته هم درست کنید.
* اگر برای تهیه فرنی از شیرهای استریل یا با ماندگاری طولانی مدت استفاده مینمائید این شیرها نیازی به جوشاندن ندارند ولی باید دقت کنید که بعد از باز کردن در آنها، در یخچال نگهداری شوند در این صورت تا ۴۸ ساعت دیگر هم برای شیرخوار قابل استفاده هستند.
* اگر فرنی را با شیر مادر تهیه میکنید اول آرد برنج و شکر را با آب بپزید و با قوام سفتتری از روی اجاق بردارید تا بعد که با شیر مادر مخلوط و نرم میکنید به قوام مطلوب برسد. روزهای اول که شیرخوار یک یا دو قاشق مرباخوری فرنی میخورد بهتر است بقیه فرنی تهیه شده را که هنوز شیر مادر به آن اضافه نکرده اید در یخچال بگذارید و دفعات بعد، هر بار کمی از آن را گرم کرده سپس با شیر خود مخلوط نموده به کودک بدهید.
* برای اطمینان یافتن از سلامت شیر پاستوریزه، ابتدا یک قاشق شیر را روی شعله قرار دهید تا به جوش آید. اگر شیر دلمه شد دلیل فساد آن است.
توجه:
* چون از نحوه نگهداری شیرهای پاستوریزه کیسهای یا شیشهای در مغازهها اطمینان کامل وجود ندارد بهتر است شیر پاستوریزه از زمان جوش به مدت یک دقیقه جوشانده شود.
* چون از سالم بودن دامها هم ا طمینان کامل حاصل نیست لذا توصیه میشود حتی الامکان از مصرف شیر تازه خودداری شود مگر آن که به مدت یک دقیقه جوشاند شود. ضمناً هنگام جوشاندن شیر باید در ظرف را باز نگه داشت و مرتب شیر را به هم زد تا اصلاح آن تهنشین نشود.
دکتر سلطانزاده